15 Haziran 2012 tarih ve 2012 /3305 sayılı " yatırımlarda devlet yardımları hakkında karar ve kararın uygulamasına iliÅŸkin usul ve esasları belirleyen 2012/1 sayılı TebliÄŸ ile yatırımcılara çok ciddi destekler saÄŸlanmıştır.
Bu kararda saÄŸlanan destekler zaman içinde güncellenmiÅŸ ve dinamik bir süreç olarak günümüze gelmiÅŸtir. Ä°htiyaç oldukça da güncellenmektedir.
Karar kapsamında sağlanan destekler şunlardır.
- Katma değer vergisi istisnası
- Gümrük vergisi istisnası
- Vergi indirimi ( Gelir ve kurumlar vergisi)
- Sigorta primi iÅŸveren hissesi desteÄŸi
- Sigorta primi iÅŸçi hissesi desteÄŸi
- Gelir vergisi stopaj desteÄŸi
- Faiz veya kar payı desteği
- Yatırım yeri tahsis desteği
- Enerji desteÄŸi
- Özel kur deÄŸerlemesi uygulaması
- Hızlandırılmış amortisman uygulaması
- Geçici emlak vergisi muafiyeti
- Belediye tarafından alınan harçlara iliÅŸkin istisna
- Damga vergisi istisnası
Yukarıdaki teÅŸviklerden yararlanmak için sanayi ve teknoloji bakanlığı teÅŸvik uygulama ve yabancı sermaye genel müdürlüÄŸüne müracaat edilerek yatırım teÅŸvik belgesi alınmalıdır.
Burada önemli olan husus yatırımcıların yatırıma baÅŸlamadan önce mutlaka Yatırım teÅŸvik belgesi alması gerekmektedir. Çünkü Yatırım TeÅŸvik Belgesi almadan önce yapılan harcamalar teÅŸvik kapsamında deÄŸerlendirilmiyor ve teÅŸviklerden yararlanamıyor.
Yatırım TeÅŸvik Belgesi bakanlığın internet sitesi üzerinden E-tuys uygulaması üzerinden yapılacak baÅŸvuru ile alınmaktadır.
Yatırım TeÅŸvik Belgesi müracaatı bakanlık tarafından onaylandıktan sonra yatırım dönemine geçilmektedir. Yatırım süreci belge üzerinde görüldüÄŸü üzere 3 yıldır. Yatırım süresi içerisinde tamamlanamaması halinde bu sürenin yarısı kadar uzatma istenilmektedir. Normal süre ve uzatma süresi bittikten sonra 6 ay içinde belgenin kapatılması gerekmektedir. teÅŸviklerden yararlanabilmek için yatırım döneminde belge kapsamına uygun bir ÅŸekilde yatırımların yapılması gerekmektedir.
Yatırımlara saÄŸlanan teÅŸviklerin bir kısmı yatırım sürecinde bir kısmi ise Yatırım TeÅŸvik Belgesi kapanış vizesi yapıldıktan sonra devreye girmektedir. Yatırım TeÅŸvik Belgesinin kapanış vizesi yapılmasan SGK teÅŸviklerin den yararlanmak mümkün deÄŸildir ( gemi inÅŸaatları hariç)
Yukarıda saydığımız teÅŸvik unsurları ile ilgili detaylı bilgileri önümüzdeki sayılarda sizlerle paylaÅŸacağım. Buradan sizlere faydalı olabildim ise çok mutlu olacağım. Bütün okurlara hayırlı ve bereketli iÅŸler ve bol kazançlar diliyorum.
Sorularınız olursa 0 532 221 61 41 numaralı telefon hattında yada info@erdalkoseoglu.com adresinden mail ile bana ulaşabilirsiniz
Saygılarımla,
ERDAL KÖSEOÄžLU
Yatırım Teşvik Uzmanı
Yazıyı Paylaş: