Takım tezgahları sektörü, 2022 yılının ilk yarısında ihracatını artırdı
TalaÅŸlı imalat sanayinde Türkiye’nin birinci Avrupa’nın ikinci ÅŸirketi konumunda bulunan Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan AydoÄŸdu, takım tezgahları sektörünün 2022 yılının ilk yarısındaki durumuna dair deÄŸerlendirmelerde bulundu. Sektörün büyüme hızı, ihracatı, istihdamı ve yeni geliÅŸmelerine dair bilgiler paylaÅŸan AydoÄŸdu, Avrupa’daki firmalarla rekabet edebilmek adına otomasyona geçilmesi gerektiÄŸine vurgu yaptı.
Türkiye talaÅŸlı imalat sanayine CNC satış, servis, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eÄŸitim konularında hizmet veren Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan AydoÄŸdu, takım tezgahları sektörünün 2022 yılı ilk yarı performansı ve mevcut durumuyla ilgili bilgiler paylaÅŸtı. Sektörün 2021 yılında kendi rekorunu kırarak tarihinin en iyi performansını gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyleyen AydoÄŸdu, “Bu yılın ilk çeyreÄŸinde bir önceki yıla göre sektör olarak üretim ve ihracatımızı yüzde 20 artırdık. Ä°thalatta ise yüzde 2’lik bir küçülme var ama takım tezgahları kullanım oranının aynı kaldığını görüyoruz. Ä°kinci çeyrekte bu büyüme oranlarında biraz daha iyileÅŸmenin olacağını öngörüyor ve yüzde 2’lik bir büyüme bekliyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin kendi içsel bir krizi olmazsa sanayide iÅŸler önümüzdeki iki yıl iyi olmaya devam edecek” dedi.
“Dövizdeki dalgalanma maliyet hesabında büyük sorun yaratıyor”
Takım tezgahları sektörünün pandemide kırılan tedarik zincirinden kaynaklı önemli bir fırsat yakaladığını belirten AydoÄŸdu, bunu sürdürülebilir kılmak için yapılması gerekenleri ÅŸöyle sıraladı: “Åžu anda d0lar bazında makineler yüzde 30 zamlandı. Firmalar halihazırda üretim yapıyor ama esasında yapmak zorunda oldukları için yapıyor ancak ÅŸöyle de bir kısır döngü var: Artan enerji maliyetleri ve dövizdeki dalgalanma, maliyet hesabında çok büyük sorun yaratıyor ve bu da ÅŸirketlere kâr olarak yansımıyor. Burada bizim asıl yapmamız gereken konu, bir ÅŸekilde dövizi dengede tutup insanların maliyetini hesaplatır hale getirmek. Bunu yapabildiÄŸimizde ve kârı eklediÄŸimizde birim maliyeti ve katma deÄŸeri artmış ürünlere doÄŸru yönelmiÅŸ olacak sanayimiz.”
Tezmaksan, Almanya’da yeni yatırıma hazırlanıyor
Tezmaksan’ın Türkiye’deki sektör liderliÄŸini üstlenerek yatırımlarına devam ettiÄŸini ifade eden AydoÄŸdu, takım tezgahları üretimini geri plana çekerek robotlu otomasyon sistemleri üretmeye geçtiklerini söyledi ve sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Üç yıl önce baÅŸladığımız robotlu otomasyon sistemleri üretimimde bu yılın başından itibaren de ihracat yapmaya baÅŸladık. Ocak ayından bu yana 10 ülkeye ihracat yaptık. Sene sonuna kadar 40 ülkeye ulaÅŸacağız. Ä°hracatımızın yüzde 80’i de Avrupa ülkeleri ve Amerika’ya olacak çünkü orada da nitelikli eleman problemi var. Makinenin kilogram ortalama fiyatı 6 dolar, bizim ürünümüz ise kilogram başına 46 Euro ve dolayısıyla katma deÄŸeri oldukça yüksek. Pandemi öncesinde 2019 yılında 60 milyon dolar ciroya ulaÅŸtık. 2020’de bunu 80’e, 2021’de ise 110 milyon dolara çıkardık. Bu sene de buna paralel bir ciro hedefliyoruz. Ayrıca buna bir de ihracattan gelecek olan pay eklenecek. Yurt dışına yatırım özelinde ise son 10 yıldır Tayvanlı ve Japon firmalara teklif ediyoruz ama bir türlü ikna olmuyorlar. Belki yakın zamanda Çinli bir firmayla olabilir. Bu sevdamızdan hiç vazgeçmedik. Kendimiz de ayrıca Almanya’ya bir yatırım yapmayı düÅŸünüyoruz.”
“Gençler yeni sanayide çalışmak istiyor”
“Ä°stihdam” ve “vasıfsız iÅŸçi” konusunun sektörün önemli gündem maddelerinden biri olduÄŸunun altını çizen AydoÄŸdu, “Sanayide insanları el gücüyle çalıştırırsanız belli bir zaman sonra o iÅŸten sıkılırlar. Sabahtan akÅŸama kadar yüksek tempoda çalışan birini asgari ücretle elinizde tutamazsınız. Mutlaka ücretinde iyileÅŸtirme yapmak zorundasınız. EÄŸer bunu yapamıyorsanız da otomasyona geçmek zorundasınız ve baÅŸka çareniz yok. Sadece Türkiye’de deÄŸil, dünyanın hiçbir yerinde gençler sanayide çalışmak istemiyor. Gençler yeni sanayide çalışmak istiyor. CNC tezgahının başına bir tane robot koyduÄŸunuzda o yeni nesil çocuklar robotu programlamak istiyorlar” ifadelerini kullandı.