MetalMakina Dergisinin yeni sayısı ile yine beraberiz.
Makine Ä°hracatçıları BirliÄŸi (MAÄ°B) tarafından yapılan açıklamaya göre, Nisan sonu itibarıyla Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 7,5 milyar dolar oldu. Ä°lk çeyrekte baz etkisi olmadan yakalanan yüzde 15'lik artıştan sonra, Nisan ayında geçen yıla göre yüzde 100 ihracat artışı olduÄŸuna dikkat çeken Makine Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Kutlu KaravelioÄŸlu, “Tüketimdeki farklılaÅŸma nedeniyle, küresel imalat sanayi yatırımlarını hızla yeniliyor ve sektörümüz artan talebe yanıt verebilmek için çok yoÄŸun çalışıyor. Makine ihracatımızı ilk 4 ay sonunda yüzde 30 artırdık; 2019 rakamları üzerine 1,3 milyar dolar ekledik. Pandemi süreci bize yeni dostlar kazandırdı” dedi.
Demir-Çelik Sektörü 2021 Hedefine Emin Adımlarla Ä°lerliyor. 2021 yılının Ocak-Nisan döneminde ihracatını yüzde 34 arttırarak; son 12 aylık bir yıllık dönemdeki ihracatını 1 milyar 519 milyon dolara taşıdı ve 2021 yılsonu hedefi olan 1,4 milyar dolara yıl sonuna rahatlıkla ulaÅŸacağının sinyallerini verdi.
Ege Demir ve Demirdışı Ä°hracatçıları BirliÄŸi BaÅŸkanı Yalçın Ertan, 2021 yılı başında 1,4 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini ancak ilk dört aydaki yüksek performansları sayesinde son 1 yıllık dönemdeki ihracatlarının 1 milyar 519 milyon dolara yükseldiÄŸini açıkladı.
Takım tezgahları sektörünün beklentisi ilave ödenen ek vergilerin kaldırılması yönünde!
Son dönemlerde Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir ÅŸekilde geliÅŸmesi ve katma deÄŸerli üretime geçilmesi amacıyla çeÅŸitli sektörler bazında özel teÅŸvikler saÄŸlanıyor. TeÅŸvik belgesine baÄŸlanan yatırımlar kapsamında ithalat izni verilen makine ve teçhizatın payı ise sabit yatırım tutarının yüzde 50’sini aÅŸmış durumda. Konu özelinde açıklamada bulunan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan AydoÄŸdu, “Yatırım teÅŸviki kapsamında olan ürünlerin büyük bölümünü ülkemizde üretiyoruz. Åžu da bir gerçek ki makine üretiminde kullanılan kimi yedek parçaları ithal ederken çok yüksek vergiler ödüyoruz. Ancak bakıldığında aynı yedek parçalarla yurt dışında üretilen makineler ülkemize vergisiz ÅŸekilde geliyor. Bu da ister istemez dışarıdan gelen makine ile ülkemizde üretilen makine arasında ciddi fiyat farkına yol açarken haksız rekabete de neden oluyor. Bu nedenle takım sektörü olarak yetkililerden beklentimiz ilave ödenen ek vergilerin kaldırılması” dedi.
Gelecek sayıda buluÅŸma ümidiyle. SaÄŸlıkla, huzurla kalın..
Ahmet Pelit
ahmet@ajansmik.com
Yazıyı Paylaş: