Hexagon`un Dijital ikiz Teknolojisi Fabrikaların Dijital Ortamda Simülasyon Yapılabilmesini Sağlıyor
Hexagon`un Dijital ikiz Teknolojisi Fabrikaların Dijital Ortamda Modellenmesi Ve Simülasyon Yapılabilmesini Sağlıyor
HEXAGON TÜRKIYE Genel Müdürü Sayın Koray Alpaslan ile Hexagon'un sunduÄŸu çözümler, Hexagon'un sürdürülebilirlik ve enerji verimliliÄŸi konusundaki yaklaşımları, Hexagon'un AR-GE ve inovasyon konusundaki yatırımları, Hexagon'un gelecekteki hedefleri, Hexagon'un yapay zeka ve dijital dönüÅŸüm konusundaki stratejilerini ve Nexus platformu hakkında yapmış olduÄŸumuz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
MM - Bize kendinizden biraz bahseder misiniz? Kariyer yolculuğunuz nasıl şekillendi?
Kimya mühendisiyim ve eÄŸitim yolculuÄŸum Ä°stanbul Erkek Lisesi ve Ä°TÜ Kimya MühendisliÄŸi bölümünde baÅŸladı. Ardından iÅŸletme masterı yaptım. 2010 yılına kadar ağırlıklı olarak imalat sektöründe çalıştım. 2010'dan sonra çok uluslu firmalarda iÅŸ geliÅŸtirme, satış ve üst yönetim pozisyonlarında bulundum. 2019'da Hindistan'da bir yıl boyunca ülke müdürü olarak çalıştım. Pandemi döneminde Türkiye'deydim. 2022 yılında Almanya'da bir yıl boyunca ülke müdürlüÄŸü görevini yürüttüm. Böylece farklı kültürlerden ekipleri yönetme ÅŸansım oldu ve bu anlamda kendimi çok ÅŸanslı hissediyorum. Hexagon'da ise 2023'ün temmuz ayından beri Genel Müdür olarak görev yapıyorum.
MM - Hexagon Türkiye'nin genel vizyonu ve misyonu nedir?
Hexagon Türkiye, özellikle 2023'ten bu yana bir deÄŸiÅŸim içinde. Yurt dışında bu deÄŸiÅŸim daha önce baÅŸlamıştı. Sadece bir makine üreticisi olmanın ötesinde, müÅŸterilerimizin konsept aÅŸamasından üretime kadar tüm süreçlerini destekliyoruz. Bilgisayar destekli dizayn, mühendislik ve üretim çözümleri sunarak, üretim süreçlerini daha verimli ve hassas hale getiriyoruz. Ä°ÅŸ ortaklarımız BÄ°AS Mühendislik, Metropolsoft ve Yenasoft ile birlikte müÅŸterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunuyoruz.
MM - Hexagon'un sunduÄŸu çözümlerden biraz bahseder misiniz?
Hexagon olarak, üretim süreçlerinde bilgisayar destekli dizayn, mühendislik ve simülasyon çözümleri sunuyoruz. CNC makineleri için yazılım geliÅŸtirme, optik sistemlerle ölçüm yapma ve robotik sistemlerle otomatik kontrol gibi birçok alanda hizmet veriyoruz. ÖrneÄŸin, araç üretim hatlarında robotik sistemlerle hızlı ve hassas ölçümler yaparak zaman ve maliyetten tasarruf saÄŸlıyoruz. Ayrıca, büyük araçların geometrik ölçümlerini yapan Presto sistemimizle de sektörde fark yaratıyoruz.
MM - Hexagon'un sürdürülebilirlik ve enerji verimliliÄŸi konusundaki yaklaşımları nelerdir?
Hexagon olarak, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliÄŸi konularına büyük önem veriyoruz. Üretim süreçlerinde enerji tüketimini azaltmak için optimizasyonlar yapıyor, karbon ayak izimizi düÅŸürüyoruz. Ayrıca, otonom teknolojilerle insanların hayatını kolaylaÅŸtıran çözümler sunuyoruz. ÖrneÄŸin, otonom kamyonlar sayesinde zorlu çalışma koÅŸullarında insan gücünü azaltıyor, iÅŸ güvenliÄŸini artırıyoruz.
MM - Hexagon'un AR-GE ve inovasyon konusundaki yatırımları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Hexagon, AR-GE ve inovasyona büyük yatırımlar yapan bir ÅŸirket. 25.000'in üzerinde çalışanımız bulunuyor. Yıllık ciromuzun yüzde 15'ini Ar-Ge'ye ayırıyoruz. 6.700'ün üzerinde Ar-Ge çalışanımızın yüzde 78'i yazılım mühendisi. Bu da gelecekte her ÅŸeyin yazılımla ÅŸekilleneceÄŸi bir dünyada bizi öncü konuma getiriyor. Dünya genelinde farklı Ar-Ge merkezlerimiz mevcut. Bu merkezlerde hız kesmeden yeni teknolojiler geliÅŸtiriyoruz.
MM - Hexagon'un gelecekteki hedefleri nelerdir?
Hexagon, 2030’a kadar her yıl yüzde 12 oranında büyümeyi hedefliyor. Bunun bir kısmı satın almalarla gerçekleÅŸtirilecek. Gelecekte, dijital dönüÅŸüm ve yapay zeka vizyonumuz doÄŸrultusunda, üretim süreçlerini daha verimli ve akıllı hale getirmeye devam edeceÄŸiz. Ayrıca, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliÄŸi konularında yeni projeler geliÅŸtirmeyi hedefliyoruz.
MM - Hexagon'un kopuklarda yaÅŸanan sıkıntıları nasıl ele aldığını anlatabilir misiniz? Ayrıca, müÅŸterinin isteÄŸine göre özelleÅŸtirme yeteneÄŸi hakkında ne düÅŸünüyorsunuz?
ÖzelleÅŸtirme yeteneÄŸimiz çok kıymetli. Çünkü havacılık ve savunma sektörünün çok özel kriterleri varken, otomotiv sektörünün tamamen farklı gereksinimleri var. TalaÅŸlı imalatta da bir kalıp üretimi jet motoru üretimine göre daha az hassasiyet gerektirebiliyor. Hexagon olarak bu farklı gereksinimlere uygun çözümler sunmak için yazılım ve donanımı entegre ediyoruz. Bu noktada, dünyada farklı ihtiyaçlara yönelik çözümü aynı anda sunabilen birkaç firmadan biriyiz. Yapay zeka ve dijital dönüÅŸüm stratejilerimizle bu özelleÅŸtirme yeteneÄŸini daha da ileriye taşıyoruz.
MM - Hexagon'un yapay zeka ve dijital dönüÅŸüm konusundaki stratejilerini ve Nexus platformunu anlatabilir misiniz?
Yapay zeka tarafında, OpenAI ile iÅŸbirliÄŸi yaparak Hexagon'a özel bir ChatGPT geliÅŸtirdik. Bu, 50'den fazla ülkede faaliyet gösteren 25 bin çalışanın veri alışveriÅŸi ve bilgi arayışı için kullanılıyor. Ayrıca, GitHub üzerinde kendi GPT platformumuz ve Microsoft Copilot ile entegrasyonlarımız var. Nexus platformu ise, farklı coÄŸrafyalardaki uzmanların aynı veriyi kullanarak daha hızlı ve verimli çalışmasını saÄŸlıyor. Japonya'daki bir mühendis, Almanya'daki bir projeyi dijital ikizler üzerinden yönetebiliyor. Bu da süreçleri hızlandırarak maliyetleri düÅŸürüyor.
MM - Hexagon'un dijital ikiz teknolojisi hakkında daha fazla bilgi verebilir misiniz?
Dijital ikizler, fabrikaların dijital ortamda modellenmesi ve simülasyon yapılabilmesi anlamına geliyor. ÖrneÄŸin, bir makine hattını taşımak istediÄŸimizde, bu hattı dijital ikiz üzerinden tasarlayıp optimize edebiliyoruz. Ayrıca, mevcut fabrikaların dijital ikizlerini oluÅŸturarak, planlama ve bakım süreçlerini daha verimli hale getiriyoruz. Leica tarayıcılarımız, bir kilometre öteden insan saçını bile tarayabilen hassasiyete sahip. Bu teknolojiler, fabrikaların zaman ve iÅŸ gücü açısından büyük kazançlar elde etmesini saÄŸlıyor.
MM - Hexagon'un uluslararası operasyonlarında nasıl bir kültürel çeÅŸitlilik ve iÅŸ birliÄŸi saÄŸlıyorsunuz?
Hexagon, çok uluslu bir yapı içinde faaliyet gösterdiÄŸi için kültürel çeÅŸitliliÄŸi ve iÅŸ birliÄŸini çok destekleyen bir firma. ÖrneÄŸin, Çin'deki mühendislerimiz Türkiye'ye gelip burada uygulama mühendisleri ve satış ekipleriyle eÄŸitim alabiliyor. Romanya ve Körfez ülkelerinden gelen mühendisler de bu eÄŸitimlere katılıyor. Avrupa'daki tüm ülkelerde Hexagon'un bir varlığı bulunuyor. Asya Pasifik'te de geniÅŸ bir aÄŸa sahibiz. Bu kültürel çeÅŸitlilik, farklı ülkelerdeki ekiplerin daha iyi iÅŸ birliÄŸi yapmasını saÄŸlıyor ve Hexagon'un baÅŸarısına katkıda bulunuyor.
MM - Hexagon'un sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımları nelerdir?
Hexagon olarak, sürdürülebilirlik ve çevre dostu uygulamalara büyük önem veriyoruz. Net sıfır emisyon hedeflerimiz var ve 2030 yılına kadar bu hedeflere ulaÅŸmak için çeÅŸitli projeler geliÅŸtiriyoruz. ÖrneÄŸin, ÅŸirket içi araç filomuzun büyük bir kısmını hibrit ve elektrikli araçlardan oluÅŸacak ÅŸekilde dönüÅŸtürüyoruz. Fabrikalarımızda güneÅŸ panelleri kullanarak enerji verimliliÄŸini artırıyoruz. Ürünlerimiz ve yazılımlarımız da doÄŸal kaynakları daha etkin kullanma ve atıkları azaltmaya yönelik çözümler sunuyor.
Sürdürülebilirlik Stratejisi
Hexagon olarak yenilikçi teknoloji ve sorumluluk içeren iÅŸ modellerimizi sürdürülebilirlik ve eÅŸitlik kavramları üzerinden ÅŸekillendirmeye kendimizi adamış bir ÅŸirketiz. . Tüm operasyonlarımızda çevresel, sosyal ve yasal (ESG) faktörleri göz önünde bulunduruyor ve sürdürülebilirliÄŸi temel stratejimizin bir parçası haline getiriyoruz. Verimlilik, üretkenlik, kalite ve güvenliÄŸi kararlı bir ÅŸekilde benimsememiz, tüm deÄŸer zincirimizde sürdürülebilirliÄŸi artırmamızı saÄŸlıyor. SürdürülebilirliÄŸi kültürümüz, ekibimiz ve paydaÅŸlarımız vasıtasıyla teÅŸvik etmeye kararlıyız. Tüm paydaÅŸlarımıza, bu yönde olumlu bir deÄŸiÅŸim gerçekleÅŸtirmeleri için destekliyoruz. Hexagon olarak çevreye yönelik etkilerimizi azaltmak için net hedefler belirledik: 2027 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji kullanmayı, 2030 yılına kadar CO2 emisyonlarını %95 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar tam deÄŸer zincirimizde net sıfır emisyona ulaÅŸmayı planlıyoruz. Bu kapsamlı yaklaşımımız, herkes için sürdürülebilir bir gelecek yaratma taahhüdümüzü vurguluyor.
Destekliyoruz
Üretim, inÅŸaat, kamu, ulaşım ve enerji sektörlerindeki müÅŸterilerimiz, uzun süredir devam eden zorlukları aÅŸmak ve faaliyetlerinin çevresel etkilerini en aza indirirken sonuçları iyileÅŸtirmek için yeni teknolojilerden yararlanıyor. Hexagon, çevresel ve sosyal faydaları önceliklendiren projelere yatırım yapan R-evolution giriÅŸimi aracılığıyla yeÅŸil teknoloji dönüÅŸümünü hızlandırıyor. 2021 yılında baÅŸlatılan R-evolution, yeÅŸil teknoloji içeren projelere hem teknoloji hem de sermaye-desteÄŸi sunarak, CO2 emisyonlarını tersine çeviren, yenilenebilir enerjiye geçiÅŸi kolaylaÅŸtıran ve atıkları ortadan kaldıran çözümlere odaklanıyor. Hexagon’un tamamen sahip olduÄŸu bir yan kuruluÅŸ olarak R-evolution, yenilenebilir enerji, mavi karbon okyanus giriÅŸimleri, tuzdan arındırma ve biyolojik çeÅŸitliliÄŸin korunması gibi faydalı yeÅŸil teknoloji projelerine yatırım yapıyor ve bu projelere öncülük ediyor.
ÖrneÄŸin;
Green Cubes: Hexagon teknolojilerini kullanarak yaÄŸmur ormanlarının biyolojik çeÅŸitliliÄŸini dijitalleÅŸtiriyor, ÅŸirketlerin en az bir metreküp yaÄŸmur ormanına sponsor olmalarını saÄŸlıyoruz.
Archidona GüneÅŸ Enerji Santrali: Hexagon teknolojilerini kullanarak güneÅŸ enerji santralimizdeki her güneÅŸ panelini, dünyanın en verimli güneÅŸ enerjisi santrali haline dönüÅŸtürmek amacıyla dijital ikizini oluÅŸturuyoruz.
Üretim alanında da Hexagon, müÅŸterilerini sürdürülebilir ürünleri tasarlama ve üretme konusunda destekliyor. Operasyonel mükemmeliyeti ön planda tutarak, ÅŸirketlerin atıkları azaltmalarına, israfı en aza indirmelerine ve kağıtsız operasyonlara geçiÅŸ yapmalarına yardımcı oluyoruz. Çözümlerimiz enerji tüketimini azaltıyor, makine kullanımını optimize ediyor ve öngörülebilir bakım ile makinelerin ömrünü uzatıyor. Yerinde ve süreç içerisinde metroloji uygulamalarıyla üretim süreçlerini kolaylaÅŸtırıyoruz. Cihazların yerinde bakımlarının yapılmasını saÄŸlayarak çalışma saatlerini arttırıyoruz. Mühendislik aÅŸamasında prototipleri dijital ikizlerle ve fiziki testleri simülasyonlarla deÄŸiÅŸtiriyoruz. DüÅŸük karbon ayak izine sahip malzemelerin seçimini kolaylaÅŸtırıyoruz.
Q-DAS IMC Kapalı Döngü Ä°malat Sistemi
• Booster Precision otomasyonu ile 34 CNC makinesinden oluÅŸan bir filo için kapalı döngü imalat sistemi oluÅŸturduk. Dijital ikiz, seri üretim sırasında parçaların boyutsal ölçümlerinin istatistiksel analizi üzerine kuruludur. Tolerans eÄŸilimleri gereken toleranslardan sapma gösterdiÄŸinde makine, parametrelerini otomatik olarak düzeltmek için algoritmalar kullanmaktadır.
• FANUC kontrol sistemi ile 34 farklı makinede %20 atık azaltımı saÄŸladık.
Bisiklet Optimizasyonu
GeçtiÄŸimiz günlerde “yatay bisiklet” üreticisi Xplorcycles için lazer toz yatak füzyonu (L-PBF) eklemeli üretim kullanarak zorlu bir elektrik motoru montaj parçasının optimizasyonu, doÄŸrulaması ve üretimi konusunda Krause DiMaTec ile iÅŸ birliÄŸi yaptık. Proje, Tour de France bisikletçisi Andre Greipel'in maruz kaldığı kuvvetleri ve gerilmeleri göz önünde bulundurarak motor montajını bisiklet çerçevesine optimize etmeyi içeriyordu. Biz de bu doÄŸrultuda biyonik bir tasarım oluÅŸturulduk. Mühendislik odaklı bu optimizasyon, tek bir üst montaj parçasının ağırlığını %13 oranında azaltmamızı saÄŸladı. Ağırlığı daha fazla azaltmak amacıyla, adaptörler de dahil olmak üzere tüm montajın generatif tasarım optimizasyonu yeniden planlandı. Bu süreç, 316L / 1.4404 paslanmaz çeliÄŸi kullanarak orijinal tasarıma kıyasla %55 oranında ağırlık azaltmamızı saÄŸladı.
Eklemeli imalat ile ağırlığın hafifletilmesi sonucunda bisikletin veya bir aracın performansının nasıl iyileÅŸtirebileceÄŸini gösterdik.
Yaptıklarımız
Hexagon'da sürdürülebilirlik, beÅŸ ana alandaki çabalarımızı yansıtan uzun vadeli bir taahhüttür:
• Sürdürülebilir Tedarik Zinciri: Tedarik zincirimizin sürdürülebilirlik standartlarını karşılamasını saÄŸlamak.
• Çevre Dostu Operasyonlar: Tüm bölümlerde çevre dostu uygulamalar için çaba göstermek.
• Karbon Azaltımı: Karbon emisyonlarında önemli düÅŸüÅŸler hedeflemek.
• Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Topluluklarla etkileÅŸimde bulunmak ve sosyal sorumluluÄŸu önceliklendirmek.
• EÅŸitlik ve Kapsayıcılık: Ä°ÅŸ gücümüzde ve ortaklıklarımızda çeÅŸitliliÄŸi teÅŸvik etmek.
DeÄŸer zincirimizde sürdürülebilirliÄŸi artırmak için bölüme özgü “net sıfır*” yol haritaları uyguluyor, kaynak verimliliÄŸini artırıyor ve sürdürülebilir tedarik uygulamalarını benimsiyoruz. Kültürümüz, çeÅŸitliliÄŸi ve yüksek performansı teÅŸvik ederken, eÄŸitim ve topluluk geliÅŸimini destekleyen faaliyetlere de katılıyoruz. Hexagon bütün bu faaliyetlerin sonucu olarak hem gezegen hem de toplum üzerinde kalıcı olumlu bir etki yaratmayı hedefliyor.
*Net sıfır, sera gazı emisyonlarını küresel hedeflerle uyumlu bir ÅŸekilde azaltmak anlamına gelir.
MM - Türkiye'deki mühendis adaylarına yönelik çalışmalarınız nelerdir? Ayrıca Üniversitelerle iÅŸ birliÄŸiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye'deki mühendis adaylarına yönelik birçok çalışma yürütüyoruz. ÖrneÄŸin, Bursa ve Ankara'daki binalarımızda kalibrasyon laboratuvarlarımız ve makine demo odalarımız bulunuyor. Bu alanlarda mühendis adaylarına eÄŸitimler veriyoruz. Üniversitelerle iÅŸ birliÄŸi yaparak öÄŸrencilerin sektöre daha iyi hazırlanmalarını saÄŸlıyoruz. Özellikle metroloji mühendisliÄŸi ve yapay zeka konularında yeni mezun mühendislerin geliÅŸimine katkı saÄŸlıyoruz. Bu alanda yapabileceÄŸimiz daha çok ÅŸey olduÄŸuna inanıyorum ve 2025 yılı içinde bu çalışmaları daha da geliÅŸtireceÄŸiz.
Bazen üniversiteler bize baÅŸvuruyor. Mesela Bursa'da bize çok yakın bir lokasyonda yer alan UludaÄŸ Üniversitesi, bize kendi teknik projelerine sponsor olmamızı teklif etti. Bütçemizi elverdiÄŸince bu tür projeleri destekliyoruz.
Bu tür projeleri daha geniÅŸ bir alanda ve iÅŸ ortaklarımızla birlikte sürdürmeyi hedefliyoruz. Mesela BÄ°AS Mühendislik ile bir simülasyon programının nasıl kullanıldığını, YENASOFT ile Esprit CAM programının nasıl kullanıldığını, METROPOLSOFT ile EdgeCAM programının nasıl kullanıldığını ve Mestek ile bir istatistiksel süreç kontrol programının detaylarını, üniversitelerde gidip anlatabiliriz. Çünkü bunların hepsi gerçek hayatta kullanılan programlar. Biz de gerçek hayatta kullanılan programların teorik bilgiden pratik bilgiye geçiÅŸini saÄŸlıyoruz.
Hexagon olarak üniversitelerle çeÅŸitli iÅŸ birlikleri yapıyoruz. Ä°ÅŸ ortaklarımızla daha geniÅŸ bir alanda iÅŸ birliÄŸi yaparak simülasyon programlarının kullanımı gibi konularda üniversitelerde eÄŸitim veriyoruz.
MM - Hexagon'un dünya genelinde üretilen ticari araçlar, uçaklar ve cep telefonları üzerindeki etkisi nedir?
Hexagon olarak, dünya üzerinde üretilen ticari araçların yüzde 95'ine, uçakların yüzde 90'ına ve kullanılan cep telefonlarının yüzde 75'ine dokunuyoruz. Bu gerek yazılım gerekse makinelerle saÄŸlanıyor. Bu gerçekten gurur verici bir durum ve Hexagon'un sektöründe ne kadar önemli bir yer tuttuÄŸunu gösteriyor.
MM - Hexagon'un 2024 yılı nasıl geçti ve 2025 için hedefleriniz nelerdir?
2024 yılında bugüne kadar Bursa'da yeni binamızın, laboratuvarımızın ve demo merkezimizin açılışı için hazırlıklar yaptık. Kasım ayı sonunda bu açılışı gerçekleÅŸtireceÄŸiz. 2025 yılı içerisinde Ankara'da da benzer bir açılış yapmayı planlıyoruz. YoÄŸun bir iÅŸe alım dönemi içerisindeyiz ve teknik ekibimizi geniÅŸletmeyi hedefliyoruz. Åžu anda Türkiye'de 2000'den fazla makinemiz bulunuyor ve bu makinelerin periyodik bakımları, kalibrasyonları ve taşınması gibi iÅŸlemler için daha fazla personel istihdam ediyoruz. Ayrıca, bulut tabanlı Nexus platformunun Türkiye'deki lansmanını yapmayı planlıyoruz. Bu platform, iÅŸ süreçlerimizi daha verimli hale getirecek ve iÅŸ ortaklarımıza daha iyi hizmet sunmamızı saÄŸlayacak.