Gerçek kişiler gerçek yorumlar ve gerçek tablolar ile öngörüler...
Bugün bir araştırma yaparken yıllardır aradığım bir arayüz ile karşılaştım ve tüm ilgililer ile paylaşmak istedim.
Şirketler kendi iş akışlarına yönelik iş yazılımları arayışına geçtiklerinde bir çok mecrada araştırma yaparlar. Buradaki (mecra) kelimesi oldukça naif bir kelime. Her yere çekilebilir. Yan komşu, rakip, arkadaş, bir tanıdığın tanıdığı, görsel medya ve tabii ki internet. Bir diğer mecra ise direkt işe alınan yeni kullanıcı aslında. Oldukça sık karşılaştığımız bir durum. Kullanıcı hangi yazılımı biliyorsa, o yazılımı şirkete aldırır. Şirketin iş akışına ne kadar uygun olduğu tam ortaya konmadan yapılan bu yatırım maalesef bazen atıl kalmak zorunda kalır. Milli servet vs gibi bir çok detay dışında gerçekten verimsizliğini ayrıca incelememiz gereken bir konu! Nereye ziyarette bulunsak bu ve benzeri onlarca hikayeye tanık oluyoruz.
Son yıllarda internetin ele avuca sığması sayesinde bilgiye kolay ulaşım tabii ki arttı! Yalnız bu mecranın da, ne derece sağlıklı bilgi sunduğu ile ilgili kafalarda zamanla kuşkular belirmeye başladı. Oluşan büyük bir veri var ama doğru bilgiyi süzüp harmanlamak kimin işi? Bizim mi? Tabii ki hayır.
Bu konuda çalışma yapan ilginç bir siteye denk geldim ve tasarım yazılımı arayışında bulunanlarla paylaşmak istedim. Birçok iş yazılımı ile ilgili dünyanın dört bir yanından gerçek kişilerin yorumları ve puanlamalarıyla yazılımların farklı özellikleriyle ile ilgili ışık sunan bir arayüz: G2Crowd. Web adresini yazmaya gerek yok; direkt Google arama alanına G2 Crowd yazmanız yeterli. Her türlü iş yazılımı konusunda segmentasyon mevcut.
Kullanıcı arayüzü, teknik kabiliyetleri vb birçok bilgi dışında o yazılımın hangi ölçekteki şirketler tarafından yoğun biçimde tercih edildiği ile ilgili tabloların da yer alması araştırma yapan kişiler için güzel bir derleme sunuyor.
Örnek olarak Tasarım Ürün Verisi Yönetimi (PDM) konusunda işimize yarayan yazılımlar ile ilgili bir araştırma yaptığımızı düşünecek olduğumuzu varsayalım. Ben örnek bir araştırma yaparken, Autodesk’in PDM yazılımı Vault’u baz aldığımda dikkatimi çeken bu internet sitesindeki şu detay oldu: Yazılımın dünyada yaygınlığının yanında ne ölçekteki şirketler tarafından tercih edildiği bilgisi… Mesela Vault dünyada en çok orta ölçekteki şirketler tarafından tercih ediliyor; Kobiler tarafından. Bunu biz zaten kayıtlarımızdaki şirket segmentasyonu sayesinde biliyorduk. İşin ilginç yanı araştırma yaptığınız alanda da gerçek kişilerden bilgiler toplandığı için oldukça doğru bir yaklaşım sunulabiliyor.
Kaynak: TUIK web sayfası 2015 verileri.
Benim ilgimi çeken konu kendi ülkemiz. Türkiye bir KOBİ cenneti. Bu çerçevede Türkiye'deki orta ölçekli şirketlerin veri yönetimi yazılımı arayışına girdiklerinde neden son zamanlarda Autodesk Vault'u çokça tercih ettiklerini sorduğumuzda cevabı direkt bu arayüzden de alabiliyoruz.
Aynı mantıkla Inventor, Fusion 360, 3ds Max, Moldflow, Alias ve Revit gibi bir çok yazılımımızı bu ve benzeri mecralardan da araştırıp bizler ile istişare edebilirsiniz.
Selim Ertuğ Tuğran
İş Geliştirme Grup Yöneticisi
Business Development Group Executive
Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım Ticaret A.Ş.
selim.tugran@penta.com.tr
T. +90 (216) 528 0000 - 584
Yazıyı Paylaş: