Elektrik ve elektronik sektörü WIN EURASIA 2024`e hazır
Sektörün 2024 yılında yüzde 2,6 büyüme ile 8,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Türkiye, ihracatta yakaladığı baÅŸarıyı her yıl artırarak sürdürürken, üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden elektrik ve elektronik ürünler sektörü haziran ayında düzenlenecek ’WIN EURASIA – World of Industry Fuarı’nda ihracat rotalarına yenilerini ekleyecek iÅŸ birliklerini artırmayı hedefliyor. Yüzde 2.6 büyüme oranı ile bu yıl 8,4 milyar dolarlık bir büyüklüÄŸe ulaÅŸması beklenen Türkiye elektrik ve elektronik sektörü fuarda ayrıca yenilikçi ürün ve çözümlerini tanıtacak.
30 yıldır endüstri sektörünün tüm bileÅŸenlerini bir araya getiren Avrasya Bölgesi’nin lider endüstri fuarı WIN EURASIA, 2024 organizasyonunda enerji, elektrik ve elektronik sektörlerinin yeniliklerine ev sahipliÄŸi yapacak. Üretiminin yaklaşık yüzde 75’i ihraç eden Türkiye’nin elektrik ve elektronik ürünleri üreticileri sektörünün 7.4 milyar dolar olan piyasa büyüklüÄŸünün, bu yıl ortalama yüzde 2,6 büyüme ile 8,4 milyar dolara ulaÅŸması öngörülüyor. Son trendleri takip etmek ve ürünlerini sergilemek üzere “Endüstri Gelecekle BuluÅŸuyor” ana temasıyla 5-8 Haziran 2024 tarihleri arasında Ä°stanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleÅŸecek WIN EURASIA Fuarı’na hazırlanıyor.
Dünyadaki yaÅŸanan teknolojik geliÅŸmelere paralel olarak inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerine, markalaÅŸmaya önem veren ve teknoloji üzerinde yoÄŸunlaÅŸan elektrik-elektronik sektörü fuarda gerçekleÅŸecek iÅŸ birlikleriyle ihracat rotalarına yenilerini eklemenin yolunu açmayı hedefliyor. Elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı, tesis ve tesisatların korunması, otomasyon, aydınlatma, elektronik sistemler, elektrikli araç ÅŸarj istasyonları, elektrik projeleri ve taahhüt sektörü gibi çok çeÅŸitli alanlarda faaliyet gösteren firmaları bir araya getiren Elektrik Mühendisleri DerneÄŸi (ETMD), WIN EURASIA Fuarı’nda katılımcı firmaları ile bir yandan yenilikçi ürün ve çözümlerini tanıtırken diÄŸer yandan da yeni iÅŸ birliklerine odaklanacak. Elektrik Mühendisleri DerneÄŸi (ETMD) WIN EURASIA fuarı 2. Salonunda üyeleriyle birlikte yer alacak.
Yeni projelerin konuÅŸulduÄŸu en önemli buluÅŸma noktası WIN EURASIA
Toplam 12.490 iÅŸ yeri ile 205 bine yakın kiÅŸiye istihdam saÄŸlayan sektörün, yenilikçi ürünlerini tanıtması ve dünyadaki trendleri takip etmesi için WIN EURASIA fuarının önemli bir buluÅŸma noktası olduÄŸunun altını çizen Elektrik Mühendisleri DerneÄŸi (ETMD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Cemil Topak, “ WIN EURASIA Fuarı, Türkiye’nin endüstriyel üretim ve teknoloji sektörlerindeki geliÅŸimine katkı saÄŸlayarak, ulusal ve uluslararası arenada rekabet gücünü artırmaya yönelik iÅŸbirliÄŸi olanakları sunuyor. Fuar ayrıca Türk ÅŸirketlerinin Avrupa pazarındaki ihracat gücünü arttırmasına destek saÄŸlarken, geliÅŸen ülkelerden gelebilecek yeni taleplerin oluÅŸmasına ortam oluÅŸturuyor. Uzun yıllardır yapılan bir fuar organizasyonu olarak WIN EURASIA bölgedeki önemli buluÅŸma noktasıdır. Fuar Türkiye’nin Avrupa ve Asya pazarları arasında bir köprü görevi görüyor. Elektrik elektronik alanında da bölge coÄŸrafyasındaki üreticileri ve müÅŸterileri buluÅŸturuyor. Yıllar içerisinde edindiÄŸimiz deneyimle üye firmalarımız WIN EURASIA fuarını yeni teknoloji ve ürün lansmanlarını sergilemek için en uygun ortam olarak görüyorlar. Ayrıca sektörün hem Avrupa hem de OrtadoÄŸu ve Asya’daki müÅŸterilerine tek seferde ulaÅŸmasına imkan saÄŸlıyor.”
Sektör inovasyon, Ar-Ge faaliyetlerine ve markalaÅŸmaya odaklanacak
2023 yılında Türkiye'deki elektrik elektronik sektörünün yaÅŸadığı en önemli sorunlardan biri, COVID-19 pandemisi nedeniyle küresel çapta yaÅŸanan tedarik zinciri sıkıntıları ve malzeme teminindeki zorlukların devam eden etkisi olduÄŸuna iÅŸaret eden Topak, “Ekonomik belirsizlikler ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar Türkiye'deki elektrik elektronik sektörü için önemli sorunlar arasında yer alıyor. Yüksek enflasyon, maliyet artışları ve iÅŸletme maliyetlerindeki yükseliÅŸler, sektörün rekabet gücünü etkiliyor ve ihracat üzerinde baskı oluÅŸturuyor. Ayrıca, enerji sektöründe yaÅŸanan dönüÅŸüm ve teknolojik geliÅŸmelerin hızlanması da sektördeki firmalar için hem fırsatlar hem de zorluklar yaratıyor. Bu durum, ÅŸirketlerin rekabet edebilirliklerini sürdürmek için sürekli olarak teknolojiye yatırım yapma ihtiyacını beraberinde getiriyor” dedi. Topak, 2024 yılında elektrik-elektronik sektörünün, inovasyon, Ar-Ge faaliyetlerine ve markalaÅŸmaya önem vereceÄŸini, teknolojik geliÅŸmelerin üretime uygulanması üzerine yoÄŸunlaÅŸacağını söyledi.
Ä°malat sektörünün baÅŸarısına öncülük ediyor
YaklaÅŸan fuarı sektör temsilcilerinin heyecanla beklediÄŸine deÄŸinen Hannover Fairs Turkey WIN EURASIA Proje Yöneticisi Sena Mengül, “Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Åž. olarak Avrasya Bölgesi’nin ve sektörün en büyük uluslararası fuarını 30 yıldır gerçekleÅŸtirmenin mutluluÄŸunu yaşıyoruz. WIN EURASIA baÅŸarısını 30 yıldır katlayarak sürdürürken aynı zamanda imalat sanayiinin tüm bileÅŸenlerini bir araya getiren eÅŸsiz bir fuar. Ticaret Bakanlığı’nın da desteklediÄŸi WIN EURASIA fuarımız sahip olduÄŸu yenilikçi bakış açısı ile katılımcı ve ziyaretçilerine büyük bir vizyon kazandırmasının yanı sıra Avrasya bölgesinin en büyük ticaret ağına dahil olma fırsatı sunarken, istikrarlı büyüme yapısıyla da yoluna emin adımlarla devam ediyor. WIN EURASIA sadece bir buluÅŸma ve sektördeki yenilikleri keÅŸfetme noktası deÄŸil; aynı zamanda zemin hazırladığı iÅŸ birlikleri ile sektörün büyümesine önemli katkılar sunan bir organizasyon. Ortaya koyduÄŸumuz iÅŸ hacmi sayesinde birçok katılımcı firma fuar sonrası hedef pazarlarına girebiliyor ve verimli sonuçlar alıyor. Bir yandan firmaların büyüme yolculuklarına eÅŸlik ederken diÄŸer yandan da Türkiye’nin ihracat hacmine önemli katkılarda bulunuyoruz” dedi.
WIN EURASIA, 30 yıldır endüstriyel dönüÅŸüme yön veriyor
30 yıldır endüstri sektörünün tüm bileÅŸenlerini bir araya getiren Avrasya Bölgesi’nin lider endüstri fuarı WIN EURASIA, 2024 organizasyonunda enerji, elektrik ve elektronik teknoloji sektörlerinin yeniliklerine de ev sahipliÄŸi yapacak. GeçtiÄŸimiz yıl 16 ülkeden 662 firmaya ve 102 ülkeden 38.586 ziyaretçiye ev sahipliÄŸi yaparak yeni iÅŸ birliklerine zemin hazırlayan ve katılımcı firmalara geniÅŸ pazar olanakları sunarak, rekabetçi yönlerini ortaya koyma fırsatı veren fuar, geniÅŸ ürün yelpazesini de satın alma profesyonellerine sunuyor. Fuarın bu yıl gerçekleÅŸecek olan versiyonunda; 5G Arena, Dijital Fabrikalar alanında 5G teknolojisi, sürdürülebilirlik, enerji verimliliÄŸi, karbon nötr çözümler, dijital fabrikalar, sanayide yeÅŸil dönüÅŸüme yönelik yeniliklerin yanı sıra her iki yılda bir WIN EURASIA’da yer alan ComVac Özel alanında da basınçlı hava ve vakum teknolojileri sergilenecek. Bu yıl ilk defa fuarda yer alacak olan Hidrojen Özel alanında ise sektörün geleceÄŸini yakından ilgilendiren hidrojen enerjisi gibi teknolojilerin imalat sanayisine yönelik çözümleri sergileniyor olacak.
Partnerler & Destekleyenler
Fuarı destekleyen arasında; Türkiye Makine Federasyonu (MAKFED), Makina Ä°malatçıları BirliÄŸi (MÄ°B), Akışkan Gücü DerneÄŸi (AKDER), Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri DerneÄŸi (ENOSAD), Elektrik Mühendisleri DerneÄŸi (ETMD), Robot Entegratörleri ve Yüksek Teknolojili Sistem Üreticileri DerneÄŸi (ROBODER), Tüm Yüzey Ä°ÅŸlemler DerneÄŸi (TÜYÄ°DER), VDMA ve ZVEÄ° gibi dernekler yer alıyor.