CHIRON’un yaptığı ilk 3D yazıcı AM Cube
CHIRON’un yaptığı ilk 3D yazıcı AM Cube, OPEN HOUSE ONLINE etkinliğinde ilk kez görücüye çıktı
- Patentli teknolojinin temelini işleme merkezi alanındaki uzmanlık oluşturuyor
- Farklı proses ihtiyaçlarına kombine çözümler sunan 3 yazıcı kafa
- Otomasyonlu operasyon imkanı sunan son teknoloji güvenlik konsepti
CNC-kontrollü dik işleme ve tornalama merkezleri alanında uzman olan CHIRON Group, daha büyük ve karmaşık iş parçaları üretebilmek için ilk 3D yazıcısı AM Cube’u geliştirdi. AM Cube, kaplama ve onarım gibi işlemlere uygun olduğu gibi bitmiş ürüne çok yakın yarı mamuller yazdırmak için de uygun. Tuttlingen-Almanya merkezli CNC uzmanı firma, talaşlı imalat ve otomasyon gibi uzmanlık alanlarına katmanlı üretimi de (additive manufacturing) ekliyor. CHIRON, bu stratejisi ile pazarın yeni, dinamik ve büyüyen bu alanını da kapsayacak şekilde ihtiyac olan çözümün tümünü tek bir kaynaktan sunuyor. 14-19 Mayıs tarihleri arasında internetten ulaşabileceğiniz OPEN HOUSE ONLINE etkinliğinde CHIRON Group’un beğeniye sunduğu ürünler arasında odak noktalarından biri de AM Cube oldu.
Katmanlı Üretim girişimi
CHIRON Group Katmanlı Üretim Başkanı Alex Boi, “Katmanlı Üretim departmanımız, CHIRON Group içerisinde yer alan bir start-up’tır.” diye açıklıyor. “CHIRON’un bu 3D metal yazıcısı ile tedarik süresi uzun ve malzeme fiyatı yüksek olan büyük parçaların imalatı için olanak tanıyoruz. Bu teknoloji, mühendislik, kesici takım, enerji üretimi ve havacılık gibi sektörlerde etkin olarak kullanılabilir. Bunlar da CHIRON Group için önemli hedef sektörlerdir.” diye ekliyor.
Sezgisel kullanım ve programlama
Yeni AM Cube, tıpkı bir CNC işleme merkezi gibi, klasik Kartezyen koordinat sistemi üzerine kuruludur. AM Cube’un kullanım ve programlaması ise sezgisel olarak gerçekleşir. Sistem, standart bir DIN ISO kodu kullanarak veya daha karmaşık iş parçaları için, bir CAD/CAM yazılımı kullanarak programlanır. Donanım ve HMI’dan AM Cube’un programlanmasına kadar, sisteme ait tüm özellikler test edilip onaylanmış Siemens ürünleri ile kontrol edilir.
Diğer 3D metal yazıcıların aksine AM Cube’un yazıcı kafası, aktif bir yazdırma ve/veya yüzey kaplama sırasında değiştirilebilir. Bu özellik, AM Cube’un farklı gereksinimlere aynı anda hizmet edebilmesini sağlar: Örneğin bir yazıcı kafası yüksek yüzey kalitesi için, bir diğeri ise hızlı yazdırma için kullanılabilir. Otomatik kafa değişim fonksiyonu bu özelliklerin tek bir iş parçasında bir araya gelmesini sağlayabilir. Bu, CHIRON'daki profesyonellerin kapsamlı proses uzmanlıklarını ve işleme merkezlerini kullanmada uzun yıllara dayanan deneyimlerini uyguladıkları başka bir saha olmuştur. 3D yazıcı kullanılarak üretilebilen düşük adetler sebebiyle, esneklik çok önemli bir faktördür. AM Cube, toplam üç yazıcı kafası ile donatılmıştır. AM Cube ile depozisyon (baskı) malzemesi olarak tel ve toz, farklı üretim aşamalarında tek bir üretim prosesi içinde uygulanabilir.
Farklı hammaddeler ile depozisyon kaynağı
En çok kullanılan depozisyon malzemeleri için (tel ve toz) bir yazıcı geliştiren işleme merkezi üreticisi, yepyeni bir teknolojiyi de patentlemiş oldu. Her iki prosesin de farklı uygulama alanları bulunuyor: Toz ile kaplama en yaygın kullanılan proses iken, tel ile lazer metal depozisyonu daha yüksek güvenlik olanakları ve malzeme sarfiyatında kayda değer bir azalma sağlar. Tel metodunun bir diğer avantajı ise her tür kaynak telini kullanılabilmesidir.
Sistem, bir platform olarak geliştirilmiş olup 4-eksenden 5-eksene kolay bir şekilde yükseltilebilir. AM Cube, son teknoloji sensörler ile donatılmış ve operatörün gözlemi gerekmeksizin çalışacak şekilde tüm gerekli güvenlik önlemlerine sahiptir. Eğer titanyum gibi reaktif bir malzeme işlenecekse, oksidasyonu azaltmak için tüm sistem koruyucu bir gaz ile doldurularak üretimin güvenli bir atmosferde gerçekleşmesi sağlanabilir.
Sanal bir ticari fuar olarak OPEN HOUSE
Söz konusu yeni çözümün endüstriyel uygulamalarda kullanıldığından emin olmak amacıyla AM Cube, bir pilot müşteri’de an itibariyle kapsamlı saha testlerine tabi tutuluyor. Güncel şartların kısıtlamaları sebebiyle bu yeni teknoloji, sanal bir etkinlik olan 14 Mayıs’ta OPEN HOUSE ONLINE’da görücüye çıktı.
Detaylı bilgi için: