Atlas Copco, Sanayiye Sürdürülebilir Verimlilik Çözümleri Sunuyor
Atlas Copco Kompresör TekniÄŸi Endüstriyel Hava Bölüm Müdürü Sayın Sercan Pulak ile yapmış olduÄŸumuz röportajı sizlele paylaşıyoruz.
MM-Kısaca Atlas Copco’yu ve faaliyet alanlarını tanıyabilir miyiz?
Atlas Copco, sanayiye sürdürülebilir verimlilik çözümleri sunan dünya lideri bir marka. Ä°sveç’te kurulan ÅŸirketimiz; Kompresör TekniÄŸi, Endüstriyel Teknik, Güç Ekipmanları ve Vakum Çözümleri ile 180’den fazla ülkede faaliyet yürütüyor. Atlas Copco Kompresör TekniÄŸi olarak Türkiye’de de 1950’den beri sanayiye verimliliklerini artırmak için yenilikçi kompresörler, basınçlı hava sistemleri, vakum çözümleri, endüstriyel elektrikli el aletleri ve montaj sistemleri, güç ve akış çözümleri sunarken üretkenlik, enerji verimliliÄŸi, güvenlik ve ergonomi odaklı ürün ve hizmetler geliÅŸtiriyoruz. Demir-çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, çimento, yiyecek-içecek, atık su arıtma, ilaç endüstrileri gibi birçok sektör için farklı ihtiyaçları karşılayacak çözümler sunacak ÅŸekilde teknolojiyi de en üst seviyede kullanıyoruz.
MM-Enerji verimliliÄŸi konusu sanayi açısından büyük bir öneme sahip. Kompresörlerin bu noktada iÅŸletmelere kattığı artı deÄŸeri nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?
Dünya genelinde sanayinin ihtiyaç duyduÄŸu enerji gereksinimi çok büyük bir maliyet kalemi olmaya devam ediyor ve buna baÄŸlı olarak da enerji verimliliÄŸi yüksek sistemlerin kullanılması neredeyse bir mecburiyet halini almış durumda. Atlas Copco Kompresör TekniÄŸi’nin sanayiye en büyük katkılarının başında da enerji tasarrufu geliyor. Veriler gösteriyor ki, tüketilen enerjinin %70’ini ithal eden ülkemizde toplam enerjinin %40’a yakını sanayi tarafından kullanılıyor. Bu noktada enerji tasarrufu ve beraberinde yüksek verimlilik saÄŸlayan çözümler iÅŸletmeler için zaruri bir ihtiyaca dönüÅŸürken Atlas Copco Kompresör TekniÄŸi de burada büyük rol üstleniyor.
Ülkemizde, birçok ülkede olduÄŸu gibi, toplam enerji sarfiyatının yaklaşık %40’ının endüstriyel sektörde elektrik enerjisi olarak kullanılıyor. Bu enerjinin de yaklaşık 1/3’ünün basınçlı hava ekipmanları tarafından tüketildiÄŸini görüyoruz. Enerji sevkiyatının yaklaşık %10'undan kompresör, yani basınçlı hava sorumlu diyebiliriz. Son yıllardaki bir numaralı önceliÄŸimiz bu anlamda enerji verimliliÄŸini artırmak ve bu oranı mümkün olduÄŸunca aÅŸağıya çekmektir. Kompresör sektörünün teknoloji ve sürdürülebilirlik lideri firması olarak hem globalde hem de ülkemizde hizmet ettiÄŸimiz hemen hemen her sektörlerdeki birim-üretim maliyetlerini asgari seviyede tutmak 150 yıldır dünyada, 70 yıldır da Türkiye’de en büyük önceliÄŸimiz olmuÅŸtur
MM-Sanayi için son derece önemli olduÄŸunu vurguladığınız enerji tasarrufu çözümleri noktasında kompresörlerinizde kullanılan teknolojilerden bahseder misiniz?
Atlas Copco Kompresör TekniÄŸi, sanayinin ihtiyaçları doÄŸrultusunda günün sunduÄŸu teknolojik olanakları en verimli biçimiyle kullanarak Ar-Ge çalışmalarını sürdürüp çözümler üretiyor. 2021 yılı içinde geliÅŸtirdiÄŸi ve sanayide verimlilik noktasında oyunun kurallarını yeniden yazacak nitelikte bir yenilik olan GA VSDS buna en iyi örneklerden. Ä°ÅŸletmelere %60 enerji tasarrufu saÄŸlayacak olan ve bugüne dek yapılmış en yüksek enerji verimliliÄŸine sahip, sürdürülebilir kompresör olma özelliÄŸi taşıyan GA VSDS, akıllı özellikleri sayesinde her müÅŸteriye göre uyarlanabiliyor ve optimize edilebiliyor.
MM-Oyunun kurallarını yeniden yazacak nitelikte bir çözüm olarak ifade ettiÄŸiniz GA VSDS ‘nin geliÅŸim hikâyesinden bahsedebilir misiniz?
Elektrikli vidalı kompresörlerde frekans konventörü uygulamasını 1990'lı yılların başında piyasaya süren ilk firma Atlas Copco’dur. Bununla sabit devirli kompresörlere göre %35'lik bir enerji tasarrufu getirmeyi baÅŸardık. Bu sadece basınçlı hava sektörünün yalnızca Türkiye'de deÄŸil globalde de gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirdi. VSD adını verdiÄŸimiz teknolojiler o günden bugüne endüstrinin parlayan yıldızı oldu. Tabii ki orada durmadık, endüstri lideri olarak 2010’ların başında 2. jenerasyon VSD kompresörlerimize IPM dediÄŸimiz manyetik motor teknolojisini uygulayarak %35’lik potansiyel tasarrufu VSD+ ürünlerimizle %50’lere çıkarttık. Bugün ise 3. jenerasyon VSD kompresörü olarak nitelediÄŸimiz GA VSDS ‘yi piyasaya sürerek son teknolojimizin üzerine %10 ekleyerek %60 gibi bir enerji verimliliÄŸi saÄŸlayabiliyoruz.
MM-Enerji verimliliÄŸi konusu çevresel etkilerden bağımsız düÅŸünülemez. Bu noktada Atlas Copco nasıl bir yaklaşımı benimsemiÅŸ durumda?
Günümüzde iÅŸletmelerin enerji verimliliÄŸi ve birim üretim maliyetlerini aÅŸağı çekme motivasyonu dışında bir anlamda doÄŸaya, insanlığa karşı sorumluluklarını yerine getirmek için de hem ekstra bir motivasyonla hem de baskıyla karşı karşıya.
Günümüzde küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı olarak geliÅŸen felaketlerin insan kaynaklı etkileri tartışılırken endüstriyel sektör genellikle sorunun büyük bir parçası olarak görülüyor. Veriler, Sanayi Devrimi’nin baÅŸlamasıyla sera gazı emisyonunda büyük bir artış olduÄŸu, sanayileÅŸme öncesine göre yakılan fosil yakıtlar ve doÄŸa tahribatı nedeniyle atmosferdeki karbondioksit birikiminin %47, metan birikiminin ise %156 arttığını gösteriyor. YaÅŸanabilir bir dünya için enerji tüketiminin minimuma indirilmesinin ve karbon salınımının azaltılmasının zorunlu olduÄŸu günümüzde Atlas Copco, yüksek verim ve enerji tasarrufu merkezli “yeÅŸil üretim” yaklaşımları ile de Türkiye sanayisinin sürdürülebilir ÅŸekilde verimliliÄŸini artırmayı saÄŸlıyor, çevresel etkileri minimuma indirmeyi hedefliyor. Bu anlamda da hem zorlaÅŸan rekabet koÅŸullarında ticari avantajlar saÄŸlamak için hem de karbon ekonomisiyle gelecek olan baskılar konusunda onlara destek olabilmek için sahada müÅŸterilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.